Citat – Thomas a Kempis

 

Desartaciune – este sa umbli dupa bogatiile trecatoare si sa-ti pui nadejdea in ele. Desartaciune – este sa cauti onoruri si dregatorii inalte si sa doresti lucruri care mai tarziu vor aduce grele pedepse. Desartaciune – este sa doresti o viata lunga, dar de o viata curata sa nu te ingrijesti. Desartaciune – este sa n-ai in vedere decat viata asta de acum, iar la cea viitoare sa nu te gandesti. Desartaciune – este sa-ti lipesti inima de cele ce trec iute ca fumul, iar in locul unde este bucuria vesnica sa nu te grabesti!

Thomas a Kempis

 Thomas à Kempis

Thomas a Kempis s-a nascut in jurul anilor 1379-1380 in orasul Kempen, din Germania. Incepand cu anul 1392 acesta a urmat cursuri de copiere la o scoala renumita de limba latina din Deventer, ulterior fiind admis la manastirea Augustinienilor Sfanta Agnes. Aici a continuat sa copieze (a copiat Biblia in 4 exemplare – de mana), a continuat sa faca exercitii devotionale, dar a si inceput sa scrie lucrari crestine de o mare bogatie spirituala.

“Imitatio Christi” (Urmarea lui Hristos / Imitatiunea lui Cristos) este cea mai cunoscuta si insemnata scriere a lui Thomas Kempis, scriere ce s-a raspandit intr-un mod absolut impresionant, in lumea intreaga, atat in limba latina, cat si in traduceri. Dupa inventarea tiparului, “Imitatio Christi” a fost cartea tiparita in cele mai multe limbi si cele mai multe exemplare. “Imitatio Christi” in format audio se gaseste aici .

Printre lucrarile sale se mai numara: “Vera sapientia”, “Dialogus noviciorum”, “Hortulus rosarum”, “Vallis liliorum”, “Orationes et meditationes de vita Christi”, “Soliloquium animae”, “De disciplina claustralium”, “Hospitale pauperum”, “Libellus spiritualis exercitii”, s.a.

Thomas a Kempis a murit in anul 1471, in manastirea Sfanta Agnes de pe Munte, de langa Zwolle. Tot aici a fost si inmormantat. In 11 noiembrie 1897, la Biserica Sfantul Mihail, din Zwolle, a fost ridicat un monument in cinstea lui.