_DSC5782-mars-pentru -viata-2013-bucuresti

Marsul pentru viata este o manifestatie publica la nivel national care are ca scop afirmarea dreptului la viata a tuturor fiintelor umane, inca din momentul conceperii acestora. Traditia Marsului pentru viata este una deja bine cunoscuta, manifestatii de acest gen avand loc anual in marile metropole ale lumii, precum: Washington, Paris, Berlin sau Bruxelles.

Manifestatiile din seria Mars pentru viata au avut loc pentru prima data la nivel national in anul 2011, ca urmare a statisticilor ingrijoratoare care arata ca avortul ucide peste 46.000.000 de copii in fiecare an, dintre care aproape 200.000 doar in Romania. Tot statisticile mai atesta si ca, din pacate, Romania ocupa primul loc din Europa la numarul de avorturi comise.

Desi inceputul nu a parut prea promitator, putem afirma ca in Romania anului 2013, aceasta manifestatie pentru sustinerea dreptului la viata are deja notorietate, ajungandu-se astfel la a 3-a editie. Pentru evenimentul din anul aceasta 27 de judete si-au anuntat participarea, printre cele mai importante numarandu-se: Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea si Buzau.

In Bucuresti, la “Marsul pentru viata” sute de persoane s-au adunat pentru a sustine viata copiilor nenascuti, cat si a proteja mama. Pentru a constientiza lumea despre faptul ca embrionul uman este absolut complet dezvoltat inca din a 12-a saptamana de sarcina, in timpul marsului au fost impartite jucarii sub forma de fetusi, acestea fiind in marime naturala.

La Timisoara, mai mult de 300 de sustinatori ai dreptului la viata au luat parte la manifestatie si au marsaluit cu postere, afise, pancarte si bannere inscriptionate cu mesaje precum: “Stop varsarii de sange nevinovat!”, “Mami, te iubesc!” sau “Avortul opreste o inima care bate.”.

Si in Cluj-Napoca acest eveniment a fost marcant, unde peste 100 de persoane au participat la manifestatie. Marsul a inceput cu rugaciuniile inaltate in fata Catedralei, de unde a urmat apoi traseul prestabilit. Momentul nu a fost lipsit de incidente, in acest timp persoanele participante avand o intalnire cu manifestatii pro-avort. Dupa ce s-au rugat pentru ei si le-au impartit pliante despre avort si gravele consecinte care le aduce dupa sine, traseul a fost continuat in liniste.

Sute de oameni s-au adunat si la Iasi la “Marsul pentru viata”. Solidaritatea, atat pentru sufletele nevinovate ucise in avort, cat si pentru mamele care sufera consecintele deciziilor luate, au determinat o multime de tineri sa ia parte la manifestatie cu pancate, afise, bannere si baloane inscriptionate cu mesaje pro-viata si anti-avort.

La Oradea, conform site-ului pasi.ro , aproximativ 200 de persoane au participat la eveniment. Traseul marsului impotriva genocidului a avut ca punct de plecare strada Independentei, traseul finalizandu-se in curtea maternitatii din Oradea, unde a fost rostita rugaciunea “Tatal nostru”. Pe langa o multime de pancarte si afise, de asemenea au fost lansate si 100 de  baloane cu heliu, toate fiind imprimate cu cate un nume de copil.

In Buzau, aproximativ 1.000 de persoane au participat la “Marsul pentru viata”, sustine ziarul Adevarul. Ceea ce a fost marcant este ca pe toata durata traseului, pe langa afise si pancarte, a fost purtat si un sicriu in memoria tuturor copilasilor care nu au apucat sa vada lumina zilei. Si in acest oras, sfarsitul traseului a avut loc la maternitate, unde a fost rostita o rugaciune.

De asemenea, pe tot parcursul zilelor de 22, 23 si 24 au avut loc asemenea manifestatii de sustinere a vietii in toata tara. Datele au fost alese in mod special, ele fiind cat mai aproape de ziua de 25 martie, zi in care crestinii sarbatoaresc “Buna vestire”.

In fiecare an “Marsul pentru viata” este are cate o tema definitorie, la aceasta editie fiind: “Iubeste-i pe amandoi! – Asuma, ajuta, adopta!”, aceasta tema indeamnand la implicare civica, in sprijinul femeilor insarcinate care sunt constranse sa apeleze la avort, din cauza indiferentei si a lipsei de ajutor.   Promo-ul de la “Marsul pentru viata” 2013 poate fi vizionat aici: